Blijven gaan met die banaan

Sinds korte tijd rijd ik van de ene plek naar de andere met een R.R. Dat is luxe, zou je denken.

Het gaat er in elk geval Relaxed aan toe en het gaat in de juiste Richting. Je leert het als je met pensioen gaat net op het moment dat het sociale leven bezwijkt onder Corona. Job weg, kleinkidsoppas weg, sociale projecten weg … Welke zin heeft het leven nog als je helemaal op jezelf en je partner terugvalt? Je gaat koeken bakken maar je cholesterol is te hoog en je kinderen eten geen suiker. Je gaat schrijven maar geen uitgeverij is geïnteresseerd en boekenmarkten zijn er niet. Met mijn rug tegen de muur kijk ik naar mijn computerscherm. Online. Ik haat het. Sinds ik in mijn winkel gevoeld heb wat het dodelijke effect is van online heb ik mijn rug ernaar gekeerd.

Cover van een kinderboekje dat ik schreef over woedebuien

Maar nu zag ik maar 1 optie: virtueel gaan. En zo volgde ik de voorbije 13 maanden online opleidingen, ging naar de online Udemy school, trainde online met mijn Nederlandse vrienden van de UNLP academie, leerde online over een website bouwen, leerde online Canva kennen waarmee ik als leek kon opmaken, leerde mockups maken met gratis programma’s, leerde met Designrr e-books maken en nog veel meer… Ik leerde dus dat ik online in een razend tempo veel heb geleerd. Ik heb vooral geleerd dat het een wondere wereld is die ons te wachten staat, er gaan zoveel mogelijkheden opengaan in de toekomst… Eén ding is me duidelijk: er gaat een grote kloof komen tussen de mensen aan de ene kant van de schermen die het werk gaan bepalen en de mensen aan de andere kant, de mensen die het werk doen. Ik hoop dat men in de toekomst zo ver komt dat men beide kanten evenveel gaat verlonen… al vrees ik daarvoor. Mijn R.R.? Ook dat heb geleerd in de voorbije maanden. Veel onvrede ontstaat omdat mensen zich een doel stellen en dat niet meteen gerealiseerd zien. Het geluk zit niet in het bereiken van het doel. Het zit in de Reis zelf, in het nu. Bij elke stap die je in de goede Richting neemt. Dat is mijn R.R., de reis in de juiste Richting…