Haikumedicijn en PoétiCure

Deel VIII

De schoonheid in je leven, vrij naar Kathy Curtis

Er zijn zoveel redenen om attent te zijn op de mooie dingen in je leven, een van de voornaamste is dat het een manier is om in het nu te zijn. Een andere reden is dat schoonheid je vult met emoties zoals verbazing, verwondering, bewondering.. Het helpt je om je welbevinden te vergroten.
In deze reeks haiku’s gaan we spelen met de dingen die ons vullen met positiviteit: het zien en het uiten van schoonheid.

1: Trek je ogen open

We beginnen met een haiku die erover gaat hoe het voelt om bewust te kijken naar de schoonheid in je leven.
Iedereen heeft een andere definitie van schoonheid of waar je het vindt. Je vindt overal schoonheid: in mensen, in plekken, in dingen, in ideeën, in woorden, in muziek.. De lijst is eindeloos. En vergeet jezelf niet, ook in jezelf is veel schoonheid te ontdekken.
Wat wordt er geraakt in jou als je bewust naar schoonheid gaat kijken? Het moet niet moeilijk zijn, want het is overal rond ons te vinden.
Zit rustig en stel je jezelf voor terwijl je uitkijkt naar schoonheid. Waar zie je jezelf heengaan? Hoe voelt het als je door de deur wandelt? Welke uitdrukking heb je op je gelaat? Wat is het eerste ding dat je voor de geest komt en dat je met verwondering vervult?
Houd het simpel en eerlijk en schrijf je haiku van deze plek van waardering. Probeer woorden te creëren die even mooi zijn als de scène in je hoofd. Speel met het rimte van de woorden als je ze laat passen in het formaat van de haiku. Hopelijk krijg je een goed gevoel bij deze oefeninge en wordt de wereld alweer een beetje beter…

2: Aardse genoegens


Een zeer inspirerende oefening. Focus je in je haiki op de schoonheid van de aarde en zijn flora en fauna. We zijn zo gezegend om buiten te kunnen gaan en een rijdom van schoonheid aan te treffen op het kleinste stukje aarde. Je hebt ook de vrijheid om te schrijven over eender welke mooie scène je voor de geest komt. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor bepaalde scènes, dus schrijf gewoon wat jou het meest inspireert.
Een moment in de natuur kan een herinnering voor lang zijn, het is dat gevoel dat ik je vraag in jezelf te ontdekken als je deze haiku schrijft. Ontspan, neem een paar diepe ademhalingen en laat je meevoeren naar de mooiste scene die je je kan voorstellen. Neem ze in je op met al je zintuigen, voel het in je lichaam, ruik het, en ervaar het zo open en een aanvaardend als je kan. Laat die imaginaire reis je nu voeden met de woorden die je nodig hebt. Gebruik de eenvoudigste elementen uit je ervaring voor de eerste regel en laat de beschrijving verder rollen in regel 2 en 3.
Ik hoop dat je tevreden bent met het mooie plaatje dat je beschreven hebt, waarschijnlijk is het prachtig!