Poéticure en Haikumedicijn, deel VIII

Een vredevol leven, vrij naar Kathy Curtis

Jezelf rust geven is een van de meest krachtgevende dingen die je kan doen. Of je nu een moment neemt om zelfbewust over te schakelen naar een meer vredevol gevoel of je iets van buiten zoekt dat je rust geeft, de sleutel zit er in bewust te zijn.
Dit is het hoofddoel van deze haiku en je rustig voelen is een stuk van de reis die we deze week gaan maken.
Natuurlijk is uiterlijke vrede belangrijk, maar nog belangrijker is de innerlijke vrede, de kleine momenten van sereniteit in onszelf. Een haiku schrijven is een manier om dat te bereiken.

1: De zoektocht naar rust

Toen ik me er voor het eerst bewust van was dat ik mijn mentale staat kon veranderen naar een volledig rustig lichaam was dat een grote ontdekking. Hoe meer ik me nu bewust ben van hoe ik me voel, hoe spontaner ik die switch kan maken. We hebben er alleen de juiste tools voor nodig en je gaat zo ontdekken dat een haiku daar een middel voor kan zijn..
Rust is voor iedereen een ander gevoel, sommige mensen bidden, anderen doen ademhalingsoefeningen of gaan in de natuur wandelen.. We hebben zoveel opties. Maar wat als je onmiddellijk, ter plekke het gevoel hebt dat je geest een break-out nodig heeft?
Daarover gaan we in deze haiku schrijven. Neem even de tijd en volg het scenario hier onder. Schrijf gewoon wat in je opkomt, alles is goed.
Observeer wat je voelt in je lichaam en wat je denkt. Neem nu de beslissing om jezelf rust te geven en adem een paar keer diep in en uit. Wat komt er in je op als je je adem rustig door je heen voel gaan? Wat gebeurt er in je lichaam als je de rust voel binnenstromen? Kan je het beschrijven? Zie je iets dat je doet? Is het iets dat gebeurt in jezelf? Neem je tijd, hou je simpel en oprecht en laat de woorden uit je pen vloeien. Als je haiku klaar is, lees hem dan eens hardop voor en adem hem diep in je lichaam in.

2: Vergeven

We hebben allemaal ervaringen in ons leven die ons gekwetst of woedend achtergelaten hebben. Soms kwetsten wij anderen, vaak niet eens met de intentie te kwetsen. Als je door erge gebeurtenissen bent gegaan, komt vergeving vaak pas laat op de weg naar heling. Voor mensen die zichzelf moeten vergeven omdat ze iets vreselijk hebben gedaan, is het soms nog moeilijker.
Toch hebben we het nodig om te vergeven.
Deze haiku helpt je ontdekken wat vergeving kan betekenen in jouw leven, voor jouw welzijn, voor jouw hart. Neem een paar diepe ademhalingen en relax. Het eerste wat in je opkomt bij het horen van het woord vergeving, daarover gaan we schrijven. Moet je vergeving geven of vergeving krijgen, of beide? Als je overweegt wat het is dat je zou helpen, welk beeld komt er dan bij je op?
Schrijf zo eenvoudig en eerlijk mogelijk. Of je schrijft over vergeving geven, of over je onmogelijkheid om vergeving te geven, zoek naar het gevoel waarbij je je rustig voelt. Vergeving is een reis naar rust. Keer dicht naar je hart en schrijf zomaar op wat in je opkomt voor de eerste regel, de rest volgt wel.

3: Gratie

Een woord met zoveel betekenissen, die allemaal samenvloeien in één woord: vrede.
Een haiku rond gratie brengt net als de natuur rust en een vredevol gevoel. Welke natuurscene roept bij jou een gevoel van gratie op?
Zet je even rustig neer en relax, laat je verbeelding werken en bemerk welk beeld het bij je oproept als je denkt aan menselijke of natuurlijke gratie. Bekijk het beeld lang en rustig en voel wat je erbij voelt in je lichaam. Adem de rust ervan in en geniet van de het vredevolle gevoel dat je al krijgt alleen al van het je voor te stellen. Neem je pen, en laat de gratie van die gevoelens in je pen stromen en beelden en letters op papier zetten. Blijf eerlijk en simpel en geniet ervan om een haiku te creëren die rust en gratie uitstraalt. Geniet van de rust telkens als je je haiku herleest.