PoétiCure en Haikumedicijn, deel VII,

vrij naar Kathy Curtis

Geluk

Het grappige over geluk is, dat we vaak niet weten wat het werkelijk betekent.
Het is een inside job, geluk. Uiterlijke dingen kunnen ons tijdelijke flarden ervan geven maar het is iets dat we in onszelf moeten cultiveren. Als we eerlijk zijn met onszelf, kunnen we het in onszelf ontwikkelen.
Deze haiku is een oefening om jezelf gelukkig te voelen, op het nieuwe pad dat je gelukkig maakt aan de buitenkant.
Zet je even op je gemak en wacht tot een gevoel van geluk zich vertoont, zoek een herinnering uit je kindertijd die gevuld is met geluk. Kan je het gevoel beschrijven?
En kan je dat gevoel projecteren op jou, die wandelt op dit nieuwe pad in je leven?
Schrijf het neer alsof je een karakter schept dat dit gevoel uitstraalt en een leven leidt dat je inspireert.
Maak het plezierig en creatief, een klein proevertje van je toekomstige pad.

Moed

De meesten onder ons weten wat het betekent om bang te zijn. Bang om iets nieuws te doen. Bang dat je niet weet hoe. Zo bang dat je niets meer doet.
Ik ben er zeker van dat je ook weet hoe het is om moed te hebben. Maar besef je ook dat je alle moed hebt, dat hij er is als je hem nodig hebt? Je bewust zijn van je hulpbronnen helpt je, het geeft je vertrouwen en herinnert ons aan wie we zijn.
Kijk eens hoe het voor je voelt als je jezelf op dat nieuwe pad zet. Heb je al een idee of het gaat lukken? Ben je nog bang, ook al ben je al lang aan het voorbereiden? Misschien kan de haiku die je nu gaat schrijven een inspiratiebron voor je worden.
Sta even stil bij jouw eigen moed, neem rustig de tijd en roep een gelegenheid op waarbij je veel moed toonde, het maakt niet uit wat het is, als het maar een moment is waarop je erg moedig was. Schrijf het op.
Probeer die moed die je toen voelde eens terug in je lichaam te voelen, geef jezelf de tijd en schrijf de woorden en de beelden op die in je opkomen. Krabbel maar wat neer als het even duurt voor er beelden in je opkomen want soms heeft dat wat tijd nodig.
Nu je de eerste woorden hebt, kan je beginnen neerschrijven hoe moed er voor jou uitziet, in jouw situatie.
Hou het zoals altijd eenvoudig en vind de juiste woorden die passen bij het aantal lettergrepen die je mag gebruiken. Blijf verbeteren tot je iets hebt wat helemaal jou is.
Proficiat dat je het weer gedaan hebt, het is niet altijd eenvoudig dus een knappe prestatie!

Obstakels

Soms, als we vooruit willen in ons leven, op eender welke wijze, emotioneel, fysiek of in onze relaties, botsen we op obstakels. Soms vallen we daardoor stil, op andere keren begrijpen we de obstakels en vinden we de kracht om ze van ons pad te verwijderen.
Als er obstakels zijn die je tegenhouden om vooruit te komen, kan deze haiku je wel wat wijzer maken misschien. Heb je een obstakel dat op je pad ligt en je tegenhoudt om gelukkiger en gezonder en succesvoller te leven? Blijf even stilstaan en wacht tot er een beeld in je hoofd opkomt. Eender wat het is, het is goed. Observeer ook wat er gebeurt in je emotionele lichaam, adem in en kijk er eens naar van boven uit, als uit een helikopter. Ontspan en kijk naar het obstakel als naar een ding. Stel je voor dat je haiku de conversatie is tussen dit ding en je emoties. Hou het zo simpel mogelijk en praat zo eerlijk mogelijk. Wat wordt je duidelijk nu?
Blijf schrijven, tot de haiku je helemaal op het lijf geschreven lijkt:)