Haikumedicijn en Poéticure, deel V

Het pad vooruit naar Kathy Curtis

Hoe vaak komen we niet op een kruispunt in ons leven en elke kruispunt brengt veranderingen met zich mee.
De haikus van deze week gaan over het kiezen van een nieuw pad in je leven.
Soms is een nieuw pad niet wat we willen en soms willen we het wel maar zijn we angstig voor wat het zal meebrengen.

1: Volharding

Haal je even het gevoel voor de geest van niet klaar te zijn voor dit nieuwe pad. Neem de tijd om in contact te komen met dat wat je tegenhoudt.
Schrijf het op en voel hoe het voelt in je lichaam. Laat die energie naar je buik stromen, waar je wil om te overleven zit. Zie wat er gebeurt met je veerkracht. Laat de woorden en beelden maar in je opkomen, zonder enig oordeel, en schrijf ze op, om te vatten wat je voelt. Blijf heel simpel en bij jouw waarheid. Als je enige vorm van veerkracht voelt, probeer het gevoel dan te versterken door het schrijven van je haiku.

Als je nieuwe pad niet jouw keuze was, als je een geliefde verloren hebt, of een relatie, of je job, of je gezondheid is dit een zware. Je kan pas weer vooruit als je terug wat veerkracht voelt. Maar ook hier kan het uitdrukken van wat je voelt, zeker via een analogie, je helpen. De natuur kan een rijke inspiratiebron zijn.

2: Verbeelding
Soms zegt men wel eens dat je, om een nieuwe situatie in je leven te creëren, er best een voorstelling van maakt. Het kan zijn dat je naar een situatie moet waarin je nog nooit in je leven geweest bent, wat erg akelig is. Gelukkig hebben we onze verbeelding. Hoe beter we onze verbeelding kunnen inschakelen, hoe helderder we onszelf kunnen zien als de persoon die het nieuwe pad bewandelt. Ook nu kijken we naar het onbekende maar op een andere manier. Nu schrijven we een haiku terwijl we ons voorstellen dat we de eerste stap doen op dit nieuwe pad. En met pad bedoelen we de verandering in ons leven in andere omstandigheden. Beeld je in dat je er in stapt, spreek je verbeelding ervoor aan.
Zit even stil en laat je gedachten opkomen en voel eerlijk wat je reactie is op deze uitdaging. Welke woorden en beelden komen bij je op als je dit doet? Welk eenvoudig iets kan je zeggen over deze voorstelling dat je op een nieuw pad loopt? Maak een beeld van jezelf met de woorden die in je opkomen. Jij bent het onderwerp van deze haiku en je pad is de achtergrond, laat je woorden het tot leven brengen. Laat je verbeelding een goede vriend van je zijn, ze helpt je nieuwe dingen creëren als je ze nodig hebt.