Haikumedicijn en PoétiCure, deel IV.

Er zijn nog twee thema’s die zich uitstekend laten gebruiken als basis voor een haiku. Laat je ogen even over de tekst glijden en probeer het eens, voor je het weet rolt er een leuk vers uit je pen:) Basistekst: Kathy Curtis

4:De mysteries

Er zijn vragen die een mysterie blijven, waar nooit een antwoord op komt zoals : wat is iemands laatste gedachte voor hij sterft? Wat komt er na de dood? Soms moeten we vrede vinden in het niet kunnen beantwoorden van onze vragen en ons realiseren dat het mysterie groter is dan ons voorstellingsvermogen. Toch is het waardevol om tijd te nemen om de vraag te stellen want ze kan de energie weer in beweging zetten. De dood is waarschijnlijk het grootste mysterie waarmee we in het leven te maken hebben maar er zijn er nog, zoals een moeilijk kind opvoeden of een relatieprobleem. Of waarom iemand ziek wordt of waarom wij met zoveel gezegend zijn en anderen niets hebben. Alles waar we mee te maken krijgen, daagt niet alleen onze emoties uit maar ook onze kijk op het leven. Als iets een mysterie voor je lijkt, hoe groot of hoe klein ook, neem het voor je en zet het op papier.
Wat in jouw leven is een mysterie voor je? Het eerste dat in je opkomt, is waar je best kan starten. Schrijf het op. Blijf even stilstaan bij de vraag waar je over denkt. Voel de vraag in je lichaam en begin de vraag op te schrijven op als eerste regel. Misschien volgen regel twee en drie vanzelf. Breng de situatie in een haiku, speel met de woorden tot ze een volledig, eerlijk beeld van het mysterie schetsen.

5: Je innerlijke bron

De moed om in een rustige omgeving te vertoeven, hebben we soms allemaal nodig om onszelf te voeden. De stilte van niet weten, niet weten wat te zeggen of wat te doen, we hebben ze nodig.
In deze oefening schrijven we een haiku over iets in ons leven waar we geen woorden voor hebben. Neem even de tijd om je een situatie voor de geest te halen die je sprakeloos deed staan, een moment waarop je niet de juiste woorden vond. Schrijf het op.
Blijf even in dat rustige moment en voel het in je lichaam, krabbel zomaar wat als je daar zin in hebt. Blijf in die situatie tot de eerste lijn van de haiku in je opkomt. Schrijf zo simpel als je kan het gevoel van niet weten wat te zeggen over de situatie. Als alles wat je kan doen, is, zeggen dat je niet weet wat te zeggen, schrijf dan je haiku daarover. Druk uit wat woordenloosheid betekent voor je.