Haiku en PoétiCure, deel 3

Er is een andere manier om te helen, PoétiCure. Woorden kunnen veel meer betekenen dan ze zeggen. Deze haiku-oefeningen zijn ideale zen-oefeningen, momenten waarop je de wereld kan laten voor wat hij is en je diep in jezelf kan terugtrekken. Om verfrist en energiek weer boven water te komen. Dit is het derde deel over hoe je een haiku kan schrijven. Het is informatie die ik interpreteer van Kathy Curtis. De haikus zijn mijn eerste probeersels.

 1. Vragen stellen
  Het leven wordt mooier als we ervan gaan houden om vragen te stellen. En er zijn van die vragen waar iedereen graag een antwoord op heeft: wat is de zin van alles? De vragen die we hier kunnen stellen gaan van ‘wie ben ik?’ naar ‘wat geloof ik werkelijk? wie is god? wat is mijn doel?
  Op moeilijke momenten in ons leven, stellen we allemaal die vragen maar vinden we ook antwoorden?
  Ik heb ontdekt dat ik deze vragen gemakkelijker kon stellen als ik ernaar keek door de ogen van iets buiten mezelf, iets in de natuur bijvoorbeeld.
  Denk eens even aan een vraag die in je opkomt over zo een moeilijke situatie die je de vraag doet stellen wat de zin van alles is. Neem het eerste dat in je opkomt en schrijf het op.
  Neem diep adem en kijk wat de vraag oproept in je lichaam. Er zullen woorden of beelden in je opkomen, krabbel wat neer als je dat kan helpen. Schrijf gewoon een simpele vraag op en zoek hoe je deze vraag in de 5 lettergrepen van de eerste regel kan laten passen.
  Blijf nu schrijven, vervolledig de haiku en zie wat er gebeurt als je je vraag tot leven laat komen in een haiku.
 2. De uitdagingen
  Hoe vaak sla je je handen niet tegen je hoofd en denk je WTF? Een goede vraag, want ze heft een beetje van je frustratie op, al is het maar voor een seconde. Dat doet het maken van een haiku ook voor je en misschien nog wat meer, misschien geeft het je ook wat inzicht.
  De vragen in deze oefening worden eerder gedreven door situaties dan door levensvragen maar soms leiden situaties ons tot levensvragen.
  Neem een minuutje om rustig te worden en je in jezelf te keren.
  Denk aan een moeilijke uitdaging die je helemaal perplex deed staan. Schrijf het op. Geef jezelf de tijd om te luisteren naar wat er in je opkomt, krabbel wat neer zodat je verbeelding loskomt.
  Begin met een vraag in 5 lettergrepen. Vervolg met een beschrijving van de materie. In de derde lijn komt het antwoord, of gewoon je irritatie, het mag allemaal. Blijf in je hart terwijl je schrijft en blijf eerlijk. Schrijf wat je voelt.

3: Wat je gelooft
En dan zijn er de vragen over hoe goed we het doen met ons leven. Eén van de resultaten van moeilijke periodes is dat we onszelf onderzoeken. En iedereen stelt zich de vraag of hij leeft volgens zijn standaarden. Iedereen vraagt zich wel eens af of hij wel gelooft wat hij dacht te geloven.
Er zijn duizenden manieren waarop we kunnen onderzoeken hoe we met ons leven omgaan. Relaties die we aangaan bijvoorbeeld, of onze carrière, of hoe we onszelf behandelen. Wees bereid om je vragen in deze oefening zo eerlijk mogelijk te beantwoorden en ik ben er zeker van dat ze je veel zal vertellen.
Neem even de tijd om een gebied in je leven waar je problemen in hebt naar boven te laten komen. Als het in je het naar boven komt, schrijf het neer. Neem rustig te tijd om het even te onderzoeken, kijk wat het doet in je lichaam.
Begin de eerste regel met dat wat jou aan jezelf doet twijfelen.
Laat de tweede regel beschrijven hoe je ermee omgaat
Sta open voor wat naar je toekomt voor de derde regel.
Denk eraan om een beetje verliefd te worden op de vraag, laat ze jouw gids zijn. Blijf schrijven tot je tevreden bent over wat je over deze situatie zegt.