Thuis heb ik nog een ansichtkaart…

huis moeder

Zo begon  het verhaal.. Met ansichtkaarten, die ik gretig verzamelde op rommelmarkten, bestudeerde op het internet of in de boekjes van Het Heidebloempje. Dit huisje, waar ooit mijn verhaal gestart is, nog lang voor er van mij sprake was, heeft me altijd en erg gefascineerd. Vooral omdat het op de meest romantische plek van Genk lag en wat ik er van wist allesbehalve romantisch was. Alles was er aanwezig, natuur, water, rust, ruimte, mensen, drama… Het werden avondvullende puzzelstukken die langzaam op hun plaats vielen om een avondvullend boek te vormen.. Anderhalf jaar ben ik er zoet mee geweest.

En toen was de cirkel ineens rond, het verhaal was af. Ik had een nieuwe #Ansicht.

En zo belandde ik uiteindelijk afgelopen zaterdag op een keileuk initiatief van de bib van Genk. Ze hadden zoveel mogelijk Genkse auteurs gevraagd. Ik had Stefan Brijs verwacht, natuurlijk, want dat was de enige Genkse klepper die ik kende, maar die was er nu net niet. Tot mijn verbazing heb ik er mensen ontmoet die prachtige dingen deden, sommigen met veel commercieel succes, anderen met veel creatief succes. Ik was een buitenbeentje, al veertig jaar uit Genk weg en niet eens een echte schrijver. Toch was het een erg leuke dag, met veel leuke ontmoetingen en verrassingen. Ik zou hier graag de lijst vermelden met de deelnemers maar ik moet je verwijzen naar de bib van Genk. Met de ravissante Ozlem Uyar, de lieftallige Karolien Vos, Guido Jacky Kees, Arlette Henek, Maria Tuto, Creosa Govaerts, Guy Daniëls, had ik een aangenaam gesprek.  Ik heb veel geleerd het voorbije jaar. Een boek schrijven is één, het verkopen is twee. Een boek doen verkopen is nog meer dan andere producten onderhevig aan marketing en inspelen op de vraag van het publiek. Je moet je verhaal al eerst aan een uitgever verkocht krijgen en dan aan een publiek. Op de weg naar de uitgever liggen veel hindernissen, er is  een ganse markt ontstaan van uitgeverijen die brood zien, niet in je boek, maar in de talloze schrijvers die een boek willen uitgeven. Kwestie van ook hier te zien met wie je in de boot stapt…

Het is een nieuwe wereld die voor me is opengegaan en af en toe post ik een ansichtkaart erover. Intussen werk ik naarstig verder aan mijn volgende boek, een zegen en een vloek maar zeker een verslaving 🙂