BLURB

Het belangrijkste van een boek is de flaptekst, meer nog dan de inhoud, dat zeggen alle blogs van online uitgeverijen die ik de voorbije dagen las. De flaptekst maakt of een koper zich geroepen voelt om je boek te kopen. Die flaptekst overtuigt de koper dat jouw boek niet gemist mag worden. En dat is toch waar het om draait. Iemand schreef dat je eigenlijk je flaptekst al moet schrijven voor je aan je boek begint maar daar ben ik te laat voor…

Hoe doe je dat zo’n flaptekst schrijven? Tips die ik vond waren de volgende: Vat in honderd woorden samen waarover je boek gaat. Zet lukraak twintig woorden die jouw tekst uniek maken naast elkaar en maak er een verhaal mee. Denk bij de selectie van de woorden aan online zoekwoorden. Ga brainstormen: zoek twintig voordelen die het lezen van jouw boek aan de lezer biedt. Zet al die woorden in één tekst. Schrap de overtollige zinnen. Zet de beste zin vooraan. Herlees je tekst en zoek synoniemen. Maak korte zinnen. Leg de tekst opzij en bekijk hem morgen opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Hij is te belangrijk om in één keer afgehandeld te worden.

Ik ben begonnen aan de flaptekst. De eerste versie is klaar. Ik heb het boek terug in mijn handen genomen en ben opnieuw beginnen corrigeren. Door na te denken over de klemtonen in het verhaal leg je andere nuances. Morgen herlees ik de blurb. En corrigeer. Net zo lang tot het de sterkste flaptekst ooit is 🙂slowdown4