ANSICHT

Een boek verkocht krijgen, hoe begin je er aan? Plotseling loop je in een bos met vreemde bomen langs onbekende paden… Ga je zelf drukken en verkopen? Online uitgever proberen? Zijn die betrouwbaar? Gekende uitgeverijen aanschrijven? Maak je daar als debutantje ook maar enige kans? Is je boek goed genoeg geschreven of moet je echt eerst via een redacteur? Heeft het zin om kritiek van anderen te vragen? Hoe moet de cover er uit zien? Zijn daar regels voor? Maak ik proefdrukken? Stuur ik die op of moet alles via mail? Hoe kan je zorgen dat je niet verloren loopt? Overal langs de paden staan er paddenstoeltjes te roepen “pluk me, pluk me”, maar wie zegt dat je er niet gedrogeerd van raakt? En het zou zonde zijn om  na een lange periode hard aan een productje te werken je centen te zien verdwijnen in de handen van iemand die er niets mee doet. Dus zorgvuldig een uitgever zoeken die je effectief helpt bij de promotie. Want een boek verkopen gaat niet zonder promotie. Dus je moet ook promotie maken. En hoe doe je dat alweer? De pers, de sociale media, de betrokken partijen, de doelgroep, je moet ze allemaal zien te bereiken. En in dit schreeuwerige landschap dat de boekenwereld tegenwoordig is lijkt me dat precies het ergste… het is niet omdat ik graag vertel dat ik het ook graag van de daken schreeuw… Maar goed, we gaan stap voor stap gaan, eerst ontdekken hoe die wereld in elkaar zit… wie kan eventueel helpen, zijn er fondsen die de drukkosten helpen drukken, zijn er reglementeringen rond het verkopen van een boek? Ik heb het gevoel dat ik hem beter ‘Glad Ijs’ genoemd had, die eersteling.. In elk geval heb ik nog andere katten te geselen maar dank zij wordpress.goeduitgelegd.nl heb ik alvast een start gemaakt…